Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Artikler
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Artikler
Digitale verktøy i estetiske fag Skriv ut E-post
mandag 07. april 2014
Det er avgjørende at vi tar i bruk digitale verktøy i kunstfagene og utvikler en tradisjon hvor verktøyene anvendes med utgangspunkt i fagenes estetiske kjerne.
Les mer...
 
Komprimering av dynamikk Skriv ut E-post
onsdag 17. mars 2010

Du kan like det eller ikke, men faktum er at dynamikken i innspilt eller medieformidlet musikk vanligvis er svært kontrollert. Med dynamikk mener vi her forskjellen mellom det sterkeste og svakeste lydnivået i musikken. Når et lydsignal er dynamisk er det variasjon i lydnivå. For å kontrollere eller endre dynamikken bruker vi en kompressor. Kompressoren er en slags automatisk volumkontroll som jevner ut dynamikken. Kanskje er ikke kompressoren like hørbar som andre effekter, men innen all musikkproduksjon er den utvilsomt svært viktig og er muligens den effekten som hyppigst brukes og som i størst grad preger et moderne lydbilde
Les mer...
 
Introduksjon til mikrofoner Skriv ut E-post
mandag 16. september 2013
 
Chorus, Flanger og Phaser Skriv ut E-post
onsdag 16. januar 2013
Hvordan lager man Chorus, Flanger og Phaser og hvordan vrir du på knottene slik at du får den effekten du ønsker. Følgende video er en introduksjon til emne slik at du lettere forstår effektenes virkemåte.
Les mer...
 
ZOOM H4n som mikrofon og lydkort Skriv ut E-post
torsdag 08. november 2012

I denne artikkelen ser vi på hvordan vi kan bruke lydopptakeren Zoom H4n som mikrofon og lydkort til datamaskinen.

zoom_som_mikrofon_og_lydkort.gif

Les mer...
 
Windows 7 - tips og triks Skriv ut E-post
tirsdag 01. desember 2009
win7.jpgHer finner du noen nyttige tips om hvordan du bruker og tilpasser operativsystemet Windows 7 til musikkbruk. Send gjerne tips og triks til e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.
Les mer...
 
Arbeidsstasjon for musikk Skriv ut E-post
søndag 15. februar 2009

Teknologiutviklingen har gjort det mulig å lage og distribuerer musikk for langt flere enn tidligere. Moden musikkteknologi er tilgjengelig for folk flest i form av billige og kraftige datamaskiner og enkel og intuitiv programvare. Til tross for lettere tilgang til teknologi og publikum er det fortsatt kunnskapen og ferdighetene omkring bruken av teknologien som skiller den glade og fornøyde musikkteknolog fra den frustrerte. Formålet med denne artikkelen er å sette de forskjellige komponentene i det forunderlige systemet som kalles en "datamaskinbasert arbeidsstasjon for musikk" i en sammenheng og forklare deres rolle og virkemåte.

Les mer...
 
Mikrofoner - en introduksjon Skriv ut E-post
søndag 08. oktober 2006
 Mikrofonen er lydteknikerens viktigste verktøy. Kunnskap om mikrofoner og anvendelsen av dem er derfor helt avgjørende for resultatet. Denne artikkelen er en introduksjon til mikrofoner for deg som vil vite mer om ulike mikrofoner og deres virkemåte.
Les mer...
 
Mikrofoner og opptaksteknikk Skriv ut E-post
mandag 16. oktober 2006
mic_m_popfilterÅ gjøre lydopptak med mikrofon er å gå på jakt etter den rette, den mest spennende eller kanskje den mest interessante lydgjengivelsen av en eller annen lydkilde. Når man jobber (jakter?!) med mikrofoner gjelder det å velge den riktige mikrofonen og plassere den på rett sted.
Les mer...
 
Mastering Skriv ut E-post
søndag 03. desember 2006

wizardMastering er et viktig ledd i moderne musikkproduksjon og er etterhvert blitt omgitt av mye mystikk og snodige forestillinger. Noen mener å ha hørt om en fantastisk masteringteknikker som benytter spesialbygde signalprosessorer basert på eldgamle radiorør som ble reddet fra en forlist russisk ubåt… eller noe sånt. Og vi kjenner alle til hjemmestudioteknikeren med en datamaskin, et lydredigeringsprogram og et par plugins. Er det mulig å utføre slik magi med noe så trivielt som en datamaskin? Hva er egentlig mastering og hvordan gjør man det? I denne artikkelen skal vi se på hva mastering er og hva som kreves av utstyr, programvare, ferdigheter og kunnskaper.

Les mer...
 
Musikkteknologi - endelig skolemoden? Skriv ut E-post
mandag 13. november 2006
Kan vi nå omsider henge musikkteknologien i skapet sammen med de andre forkastede keiserklærne eller har musikkteknologien endelig kvittet seg med barnesykdommene og lært å oppføre seg på en måte som gjør at vi kan slippe den inn i undervisningssituasjonen? Er musikkteknologi svaret på enhver metodisk utfordring eller nok et barn av ren kommersialisme? Musikkteknologi er ingen vidundermedisin som fjerner plakk, urenheter, mistrivsel og mangel på motivasjon men, musikkteknologien kan bidra til å vitalisere musikkundervisningen. I denne artikkelserien skal vi se på musikkteknologiens mange muligheter og hvordan vi kan implementere disse i undervisningssituasjonen.
Les mer...
 
Drift og vedlikehold av undervisningsmaskiner Skriv ut E-post
tirsdag 21. november 2006
Når man benytter datamaskiner i undervisningen er man prisgitt at disse fungerer som forventet. Det derfor ikke til å komme utenom at man også må ta ansvar for vedlikehold og drift av systemene. Denne artikkel tar for seg noen sentrale begreper som du bør kjenne til og en del tips som gjør IKThverdagen litt enklere. 
Les mer...
 
MIDI Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006

MIDI er en kommunikasjonsprotokoll som gjør at musikkinstrumenter, datamaskiner, og annet utstyr kan kommunisere ved hjelp av et standardisert språk. Forkortelsen står for Musical Instruments Digital Interface, og brukes av både profesjonelle og amatører verden over. Så og si alle synthesizere og keyboards av nyere dato har innebygd støtte for MIDI.

Les mer...
 
Midifiler Skriv ut E-post
søndag 10. september 2006

 En midifil er en samling mididata som er lagret i et standardisert format. MIDI dataene kan f.eks. utgjøre et musikkstykke. Mididata som er lagret i dette formatet kan spilles av og/eller redigeres i en sequencer som kan lese midifil formatet. Ved hjelp av midifil formatet er det mulig å utveksle musikk lagret som MIDI data mellom forskjellige sequencere. En midifil laget med sequencerprogrammet Cubase kan f.eks. spilles av med sequenceren i keyboardet Korg Trinity og omvendt.


Les mer...
 
General MIDI Presets Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006
Tabellen nedenfor viser navnene på de 128 General MIDI presetene og Program Change nummeret som velger presetet. Presetene er organisert i 16 grupper a 8 presets. Vi har f.eks. Treblåsergruppen (Reed) og i denne gruppen finner du 8 presets fra treblåsergruppen, f.eks. saksofoner, obo og klarinett.
Les mer...
 
General MIDI Percussion Key Map Skriv ut E-post
mandag 15. desember 2008
Følgende figur viser sammenhengen mellom tangent, MIDI Note Number og slagverklyd (sample).
Les mer...
 
Lydfiler og samples på Internet Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006

samples.gifDet finnes svært mange lydfiler og samples på Internet. Utfordringen er å finne dem... Her er noen sider og en søkemotor du kan ta utgangspunkt i når du er på jakt etter gode samples.

Les mer...
 
Rettigheter ved sampling av musikk Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006

Hvordan skal man forholde seg hvis man vil foreta en sampling i forbindelse med innspilling av musikk? Når er det "risikofritt" og når skal man sørge for å innhente tillatelse på forhånd og fra hvem?

Les mer...
 
Sikkerhetskopiering - Enkelt og billig! Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006

Det er som med været: alle snakker om det, men ingen gjør noe med det. Sikkerhetskopiering er for mange kjedelig og noe de færreste tenker på, helt til de har bruk for det. Og da er det gjerne for sent. Denne artikkelen viser deg hvordan du enkelt kan sikre dine data. Mye av en musikers liv er lagret på harddisker. Når uhellet er ute kan tapet bli stort.

Les mer...
 
Litteratur om musikkteknologi Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006

Her er et lite knippe med relevante bøker for deg som er interessert i musikkteknologi:

Les mer...