Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Leksjoner
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Programvare
Simple Entry i Finale Skriv ut E-post
tirsdag 04. mars 2008
simple_entry_logo Et notasjonsprogram som Finale kan være svært tidsbesparende når du har lært hvordan du bruker programmet. Det vil ta tid å lære å benytte programmet slik det tar tid å lære nær sagt hva som helst. Av og til kan det faktisk ta en hel time...
Les mer...
 
Leadsheet i Finale Skriv ut E-post
fredag 07. mars 2008
leadsheet_logo I denne leksjonen lærer du hvordan du lager en leadsheet. En leadsheet inneholder kun den informasjonen som er tilstrekkelig for å formidle en låt eller vise, vanligvis tittel, melodi, tekst og besifring. Den kan brukes som grunnlag for å innøve en låt eller den kan skrives ned av musikere for intern kommunikasjon. Leadsheets er den vanligste måten å notere populærmusikk på og den kan tjene som skisse for et partitur eller et større og mer presist arrangement. En leadsheet skiller seg fra et partitur ved at den kun er retningsgivende, den har bare status som en musikalsk huskelapp.
Les mer...
 
Flerstemt notasjon i Finale Skriv ut E-post
fredag 07. mars 2008
flerstemt_logo I denne leksjonen lærer du hvordan du lager en kornote med fire stemmer. De teknikkene du lærer i denne leksjonen kan også komme til nytte hvis du f.eks. skal lage en pianonote. De fire stemmene i kornoten noteres på to notestaver. To stemmer på hver notestav med teksten i mellom notestavene, slik:
Les mer...
 
Videofiler i PowerPoint Skriv ut E-post
fredag 07. desember 2007
I denne leksjonen lærer du hvordan du setter inn videofiler i en PowerPoint presentasjon og hvordan du lagrer en presentasjon slik at du er sikker på at videoene i presentasjonen også fungerer etter at du har flyttet presentasjonen fra en datamaskin til en annen.
Les mer...
 
Lyd i PowerPoint Skriv ut E-post
fredag 07. desember 2007
I denne leksjonen lærer du hvordan du setter inn lydfiler i en PowerPoint presentasjon, hvordan du kan få en lydfil til å spille over flere lydbilder og hvordan du lagrer en presentasjon slik at du er sikker på at lydene i presentasjonen også fungerer etter at du har flyttet den fra en datamaskin til en annen.
Les mer...
 
Enkel videoredigering med Windows Movie Maker Skriv ut E-post
onsdag 05. desember 2007
wmm_logoWindows Movie Maker er et enkelt og greit program som følger med operativsystemet Windows XP. Her kan du redigere film og legge til lyd på samme måte som i de aller fleste videoredigeringsprogrammer. Programmet kan ikke sammenliknes med profesjonelle videoredigeringsprogrammer i forhold til ytelse og funksjonalitet, men det er enkelt og greit og dekker i følge statistisksentralbyrå de aller feste behov for 9 av 10 hjemmebrukere.
Les mer...
 
Fra videokamera til datamaskin med Windows Movie Maker Skriv ut E-post
torsdag 06. desember 2007

I denne leksjonen skal vi kopiere et videoopptak fra digitalt videokamera til datamaskinen ved hjelp av programmet Windows Movie Maker. 

Les mer...
 
Leksjon: YouTube Skriv ut E-post
onsdag 09. november 2011

Å distribuere filmer via YouTube og liknende nettjenester er enkelt og effektivt. Denne leksjonen viser deg hvordan.

Les mer...
 
Hypersonic Skriv ut E-post
fredag 08. september 2006
Programvareinstrumenter er i dag svært utbredt innen musikkproduksjon og det er lett å glemme at det faktisk var så sent som i 1999 at Steinberg lanserte den første versjonen av Cubase med støtte for VST instrumenter. Ideen om programvare som genererte lyd var for så vidt ingen nyhet men, for første gang ble et slikt program integrert, via VST teknologien, i et sequencer program på samme måte som man hittil kun hadde gjort med lydeffekter. Steinberg utstyrte Cubase med synthesizeren Neon,  en enkel subtraktiv synth som ikke låt all verden og brukte det meste av regnekraften i datidas datamaskiner (husk dette var så langt tilbake som til det forrige århundre!!). Men likevel var svært interessant pga. teknologien og arbeidsmåten den prediket.
Registrer deg for å lese mer...
 
Nettmøte og veiledning med TeamViewer Skriv ut E-post
torsdag 25. oktober 2012

Ved nettmøte og veiledning bruker vi gratisversjonen av programmet TeamViewer. Da kan vi snakke sammen via internett og se hverandres skjermbilder.

 

Les mer...
 
Lytteeksempler i It's learning Skriv ut E-post
tirsdag 04. desember 2007

Denne leksjonen viser deg hvordan du distribuerer lytteeksempler ved hjelp av læringsplattformen It's learning. 

Les mer...
 
Fra kassett eller MiniDisc til Wave eller MP3 fil Skriv ut E-post
tirsdag 04. desember 2007
Det kan synes som om levetiden for de ulike formatene for lagring av lyd blir kortere og kortere. Mange har fortsatt sine kjære lydopptak på kassett eller Mini Disc men, tilgangen på kassett- eller Minidisc spillere synes å være sterkt synkende. En mulighet er å konvertere opptakene til et format som gjør det lettere å benytte dem. I denne leksjonen skal vi gjøre om lyden som ligger på en kassett eller en minidisctil en Wave fil og en MP3 fil.
Les mer...
 
CD brenning Skriv ut E-post
mandag 03. desember 2007
En Compact Disc eller CD er en optisk disk for lagring av digital informasjon. Begrepet digital kommer av det engelske begrepet digit, som betyr siffer eller tall, hvilket betyr at digital informasjon er informasjon beskrevet med tall. En CD inneholder altså tall, nærmere bestemt 0 og 1. CD formatet ble kommersielt tilgjengelig i 1982 og var opprinnelig utviklet for lagring og avspilling av musikk men, ble senere videreutviklet for lagring av digital informasjon i et hvilket som helst format. Denne typen informasjon kan f.eks. være filer og dokumenter som kan leses av en datamaskin.
Les mer...
 
Rippe CD med Audiograbber Skriv ut E-post
søndag 02. desember 2007

audiog3Med programmet Audiograbber kan du konvertere innholdet på en vanlig CD-DA (lyd CD) til datafiler. Disse datafilene kan f.eks. lagres på datamaskinens harddisk, flyttes til en mediaspiller eller redigeres i et lydredigeringsprogram. Et dataprogram som konverterer innholdet fra en lyd-CD til datafiler kalles også for en Ripper, og selve prosessen med å konvertere innhold kalles ofte for å Rippe en CD.

Audiograbber er fri (gratis) programvare og fungerer med operativsystemet Windows.

Les mer...
 
Gehørtrening med GNU Solfege Skriv ut E-post
søndag 07. oktober 2007
solfegeGNU Solfege er et program for gehørtrening med datamaskin. Programmet fungerer med operativsystemene Windows og Linux. Programmet er såkalt åpen kildekode (eng.: open source). Det vil si at det fritt kan benyttes av alle uten at man trenger å betale for det. Denne leksjonen viser deg hvordan du kommer i gang med programmet. Programmet er på norsk og rimelig selvinstruerende så, så fort du er i gang finner du ut det aller meste på egenhånd.
Les mer...
 
Endre avspillingshastighet i Windows Media Player Skriv ut E-post
lørdag 12. mai 2007
iconNår man skal lære seg tekst eller musikk ved å lytte til musikken kan det av og til være nyttig å endre avspillingshastigheten slik at musikken går saktere. Det gjør det enklere å høre alle tonene eller ordene. Avspillingshastigheten endrer du enkelt på følgende vis i Windows Media Player 11:
Les mer...
 
Lydredigering med Audacity Skriv ut E-post
onsdag 24. januar 2007
audacity_logo Audacity er et gratis, open source program for opptak og redigering av lyd. Programmet er såkalt åpen kildekode, er lagd på dugnad på nettet og er derfor fritt tilgjengelig uten omkostninger. Og det beste av alt, det er faktisk et fint program som kan benyttes til utrolig mye morsomt. Programmet er tilgjengelig for operativsystemene Microsoft Windows, Mac OS X og GNU/Linux.
Les mer...
 
Lydredigering med GarageBand Skriv ut E-post
mandag 22. januar 2007
GarageBand GarageBand er et enkelt musikkproduksjonsverktøy som finnes til Mac OS X. Her er en svært kortfattet innføring som viser hvordan du kommer i gang med enkel lydredigering i GarageBand.
Les mer...
 
PDFCreator Skriv ut E-post
fredag 05. januar 2007

pdf_iconPDF Creator er et lite program for operativsystemet Windows som gjør det mulig å lage PDF filer med de aller fleste programmer. PDF står for Portable Document Format og er et filformat for vektorgrafikk utviklet av Adobe Systems. PDF gjør det mulig å vise et dokument på samme måte som produsenten ønsket uansett hvilket operativsystem eller hva slags maskinvare brukeren benytter. PDF er en åpen standard, noe som vil si at alle som ønsker det kan lage programvare som kan brukes til å lese eller lage PDF-filer uten å måtte betale Adobe Systems. Det finnes flere gratis programmer for lesing av PDF filer, f.eks. Acrobat Reader. Det finnes også flere gratis programmer som lager PDF filer. Et av dem er PDF Creator som vi skal se litt nærmere på.Et annet alternativ er CutePDF Writer

Les mer...
 
Lagre lydfil i MP3 format med Wavelab Studio 6 Skriv ut E-post
torsdag 01. mars 2007
Les mer...
 
Zipdokumenter Skriv ut E-post
søndag 10. september 2006
Et zipdokument er en samling med filer og dokumenter. Hvis du f.eks. skal sende en haug med dokumenter som e-post vedlegg eller via andre digitale distribusjonskanaler er det smart å pakke dem til et zipdokument før du sender den avgårde.
Les mer...
 
Free Mp3 Wma Converter Skriv ut E-post
søndag 29. oktober 2006
Programmet Free Mp3 Wma Converter er en kjekk liten sak for Windows som konverterer lydfiler. Konvertere betyr å oversette og i vårt tilfelle oversettes det mellom forskjellige måter å lagre lyd på, forskjellige lydfilformater.
Les mer...
 
Legge sammen lyd og video med Windows Movie Maker Skriv ut E-post
tirsdag 07. november 2006
wmm_logoDenne leksjonen viser deg hvordan du legger sammen lyd og video til en fil med programmet Windows Movie Maker.

 

Les mer...
 
iMovie HD Skriv ut E-post
fredag 10. november 2006

Hvis du benytter operativsystemet OS X har iLife pakken har du videoredigeringsprogrannet iMovie. Slik legger du sammen en filmfil og en lydfil til en fil med Movie HD:

Les mer...
 
ffmpegX Skriv ut E-post
fredag 10. november 2006

ffmpegX er et program for OSX (Mac) som konverterer, eller oversetter mellom forskjelllige lyd og film formater.

Les mer...
 
Innspillingsnivå i Windows XP Skriv ut E-post
tirsdag 03. november 2009
Les mer...
 
Innspillingsnivå i Windows Vista og Windows 7 Skriv ut E-post
tirsdag 03. november 2009
Les mer...