Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Mikrofoner - en introduksjon Skriv ut E-post
søndag 08. oktober 2006
Artikkeloversikt
Mikrofoner - en introduksjon
Lyd
Membran
Karakteristikk
Dynamisk
Kondensator
Konstruksjon
Litteratur
 Mikrofonen er lydteknikerens viktigste verktøy. Kunnskap om mikrofoner og anvendelsen av dem er derfor helt avgjørende for resultatet. Denne artikkelen er en introduksjon til mikrofoner for deg som vil vite mer om ulike mikrofoner og deres virkemåte.

Teksten er ikke en uuttømmelig kilde om all mulig teori omkring mikrofoner, men en gjennomgang av det aller nødvendigste du bør vite om mikrofoner for å kunne velge riktig mikrofon og bruke den på best mulig måte.

Enkelt fortalt omsetter mikrofonen lyd til elektrisk energi.

Fig: 1: Mikrofonenes opgave er å omdanne lyd til elektriskenergi.

Fig: 1: Mikrofonenes oppgave er å omdanne lyd til elektriskenergi.

Denne energien føres via mikrofonledningen til en mikrofonforsterker før den sendes videre f.eks. til mikrofonforsterkeren i et lydkort. 
Effekter i Sequel - Del 1: Ekko, chorus og romklang
effekter_logo.gif Effekter er en viktig del av moderne lyd- og musikkproduksjon. En effekt kan f.eks. legge til etterklang, mens en annen effekt kan endre tonehøyden. Enkelte betrakter effektene som krydderet i lydbildet. Ved å benytte effekter kan man gjøre en skarp lyd mykere, en tørr lyd bløtere eller endre et opptak som i utgangspunktet er er svært dynamisk til at det får bortimot jevnt volum.  En effekt endrer lydsignalet. Å endre lyd ved hjelp av effekter og tonekontroller kalles også signalprosessering.
Les mer...