Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Leksjoner arrow PDFCreator
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
PDFCreator Skriv ut E-post
fredag 05. januar 2007

pdf_iconPDF Creator er et lite program for operativsystemet Windows som gjør det mulig å lage PDF filer med de aller fleste programmer. PDF står for Portable Document Format og er et filformat for vektorgrafikk utviklet av Adobe Systems. PDF gjør det mulig å vise et dokument på samme måte som produsenten ønsket uansett hvilket operativsystem eller hva slags maskinvare brukeren benytter. PDF er en åpen standard, noe som vil si at alle som ønsker det kan lage programvare som kan brukes til å lese eller lage PDF-filer uten å måtte betale Adobe Systems. Det finnes flere gratis programmer for lesing av PDF filer, f.eks. Acrobat Reader. Det finnes også flere gratis programmer som lager PDF filer. Et av dem er PDF Creator som vi skal se litt nærmere på.Et annet alternativ er CutePDF Writer


Hvorfor PDF?

Det kan være lettvint å distribuere dokumenter og noter pr. e-post, og legg merke til at jeg skriver kan og ikke nødvendigvis er. En vellykket digital distribusjon avhenger av formatet som informasjonen distribueres i og det er her PDF formatet entrer scenen. Hvis du f.eks. skal sende en note som du har laget i et notasjonsprogram kan dette gjøres på flere måter. For eksempel:

 • Arrangøren lager noten i notasjonsprogrammet Sibelius og lagrer noten som en Sibeliusfil.
 • Arrangøren fyrer opp e-post programmet sitt, lager en ny e-post melding, legger ved Sibeliusfila og sender avgårde meldinga.

 • Avslutning alt. a) Musikeren får e-posten med vedlegget, men har ikke Sibelius og får ikke åpnet noten.

 • Avslutning alt. b) Musikeren får e-posten med vedlegget, har Sibelius og åpner fila. Men, noten er kaotisk og totalt uleselig fordi mottaker og avsender har forskjellige versjon av Sibelius. Musikerne synes arrangøren er en tulling som ikke kan lage noter!

 • Avslutning alt. c) Musikeren får e-posten med vedlegget, har Sibelius av samme versjon som arrangøren og åpner fila. Men, dokumentet lar seg ikke åpne fordi arrangøren benytter Apple datamaskin med operativsystemet OS X 10.2.1 mens mottaker har Apple datamaskin med operativsystemet OS X 10.2.2b som jo er noe helt annet og i følge support avdelingen til Apple er dette et problem som skyldes Sibelius, og i følge de på Sibelius brukerstøtte er Apple noen tullinger... Etter å forsøkt å finne en løsning i flere uker blir musikeren rasende og slenger hele greiene rett ut av vinduet og lover å aldri mer sette sine bein i en datamaskin!


For å unngå disse, og liknende situasjoner har noen klartenkte hoder utviklet PDF formatet som muliggjør følgende scenario:

 • Arrangøren lager noten i et hvilket som helst notasjonsprogram og lagrer noten som et PDF dokument.
 • Arrangøren fyrer opp e-post programmet, lager en ny e-post melding, legger ved PDF dokumentet og sender av gårde meldinga.
   
 • Musikeren, som er av den eksentriske typen og anvende en egenutviklet datamaskin med det utrydningstruede operativsystemet The System 76, mottar vedlegget, åpner det i gratis programmet Acrobat Reader og skriver det ut. Musikeren øver inn stemmen sin og møter smilende og forberedt til øvelsen sammen med arrangøren og resten av musikerne.

PDF formatet gjør det altså mulig å distribuere og vise dokumenter uansett hvilket operativsystem eller hva slags maskinvare brukeren benytter.

 

Nedlasting
Klikk her for å laste ned PDF Creator.

Nedlastinga kan av og til ta litt tid, så vær tålmodig.

Hvis nedlastingen ikke starter automatisk kan du prøve å klikke på direct link.

 direct_download_linkInstallasjon
Dobbelklikk på fila du lastet ned for å installere PDFCreator.

pdf_creator


Lage PDF
Etter at du har installert PDF Creator kan du lage PDF dokumenter av utskriftene dine fra et hvilket som helst program. Det gjør du slik:

 1. Gjør klar dokumentet og velg Skriv ut eller Print i det programmet du skal skrive ut i fra. Vanligvis finner du Skriv ut eller PrintFil eller File menyen og ofte har denne funksjonen tastekommando [Ctrl] + [P].

 2. Velg PDF Creator som skriver og klikk på OK.

  velge_skriver

 3. Klikk på Save

  save

 4. Velg hvor PDF dokumentet skal lagres, gi det et beskrivende navn og klikk på Lagre/Save.

  lagre 

Mer info om PDF Creator finner du på http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/