Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Leksjoner arrow Fra kassett eller MiniDisc til Wave eller MP3 fil
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Fra kassett eller MiniDisc til Wave eller MP3 fil Skriv ut E-post
tirsdag 04. desember 2007
Artikkeloversikt
Fra kassett eller MiniDisc til Wave eller MP3 fil
Digitalisere
Innspillingsnivå
Opptak
Støyfjerning
Trimme opptaket
Normalisere
Lagre som Wave
Lagre som MP3
Det kan synes som om levetiden for de ulike formatene for lagring av lyd blir kortere og kortere. Mange har fortsatt sine kjære lydopptak på kassett eller Mini Disc men, tilgangen på kassett- eller Minidisc spillere synes å være sterkt synkende. En mulighet er å konvertere opptakene til et format som gjør det lettere å benytte dem. I denne leksjonen skal vi gjøre om lyden som ligger på en kassett eller en minidisctil en Wave fil og en MP3 fil.

Signalgang
Det første vi må gjøre er å koble kassett- eller minidiscspilleren til datamaskinen slik at datamaskinen kan gjøre opptak av lyden som kommer fra spilleren.

Benytt en ledning og koble fra kassettspillerens lydutgangen (line out) til datamaskinens lydinngang (line in).

For å koble sammen kontaktene på bildene ovenfor trenger du en kabel med to stk RCA han (phono han) kontakter i den ene enden (rød og hvit plugg) og en 3.5 mm stereojack (mini-jack) kontakt (sort plugg) i den andre.

En slik kabel får du f.eks. på Clas Ohlson http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=20187078

 

For å koble fra minidiscspillerens lydutgang (line out eller hodetelefonutgang) til datamaskinens lydinngang (line in) trenger du vanligvis en kabel med 3.5 mm stereojack (mini-jack) kontakter i begge ender.

En slik kabel får du også på Clas Ohlson http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=14388589

Datamaskinen kan gjøre opptak fra flere lydkilder f.eks. eksterne enheter som er tilkoblet datamaskinens lydutgang (slik som i vårt tilfelle) eller datamaskinens mikrofon (hvis den har en). Du må fortelle datamaskinen hvilken lydkilde den skal gjøre opptak av. Det gjør du slik:

 1. Dobbelklikk på høytalersymbolet nederst til høyre på skrivebordet  Hvis du ikke ser høytalersymbolet klikker du på pila for å vise alle symbolene  hvis du fortsatt ikke ser noe høytalersymbol må du gå den lange veien via datamaskinens kontrollpanel. Klikk på Start knappen nederst til venstre og velg Kontrollpanel. Velg Lyder, tale og lydenheter og deretter Lyder og lydenheter.

   

  Kryss i boksen til venstre for Vis volumikon på oppgavelinjen og klikk på Bruk knappen  Nå burde du kunne se høytalersymbolet nederst til høyre på skjermen og dobbelklikke på det.

   
 2. Mikseren viser alle lydkildene som spiller av lyd men, siden vi skal spille inn lyd må vi vise alle lydkildene for lydopptak. Det gjør du ved å velge Alternativer - Egenskaper...  .
 3. Deretter krysser du av for Innspilling   
 4. Og krysser av i boksen(e) til venstre for alle inngangsenhetene.   
 5. Lukk vinduet med et lett klikk på OK knappen.

   
 6. Min datamaskin har kun mikrofon inngang, ikke linje inngang. Kassettspilleren må derfor kobles til mikrofon inngangen og jeg må velge Mikrofon som kilde for lydopptak.


   
 7. Hvis datamaskinen din har linjeinngang (line in) bør du koble spilleren til denne og velge denne som kilde for lydopptak.