Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Leksjoner arrow Simple Entry i Finale
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Simple Entry i Finale Skriv ut E-post
tirsdag 04. mars 2008
Artikkeloversikt
Simple Entry i Finale
Starte Finale
Setup Wizard
Instrumenter
Tone- og taktart
Tempo
Opptakt
Font - Skrifttype
Visning
Snarveier
Simple Entry
Slette noter
Kopiere
Snarveier for noteverdi
Bindebuer
Korrigere
Scale View
Slette takter
Avspilling
Utskrift
Lagre
Bruksanvisning
simple_entry_logo Et notasjonsprogram som Finale kan være svært tidsbesparende når du har lært hvordan du bruker programmet. Det vil ta tid å lære å benytte programmet slik det tar tid å lære nær sagt hva som helst. Av og til kan det faktisk ta en hel time...

Når du jobber med leksjonene må du være åpen for nye ideer og forslag til hvordan man jobber med å notere musikk. Spesielt hvis du hittil har skrevet noter for hånd. Når du jobber med leksjonene vil du bli presentert for råd og tips til hvordan og når du skal legge inn noter og andre tegn. Disse rådene er basert på årelang erfaring, med det er ikke slik at "vår" måte å gjøre det på er den eneste mulige eller riktige. På samme måte som lærebøker og andre læringsmedier formidler vi kun våre råd og vår oppfatning av hvordan man best kan anvende programmet. Forhåpentligvis vil du etter å ha jobbet med leksjonene kunne bruke Finale som et verktøy for å få avhjulpet dine behov i forhold til notasjon. Når du jobber med leksjoner er det viktig at du prøver ut de funksjonene som beskrives i programmet. Lesing og utprøving går hånd i hånd. På den måten husker du det du lærer mye bedre. Tips: For å veksle mellom Finale vinduet og leksjonen kan du holde ned [Alt] tasten til venstre for den lange mellomromstasten nederst på tastaturet, og trykke gjentatte ganger på [Tab] (tabulator) tasten helt til venstre på tastaturet.

Denne leksjonen er laget med Finale Versjon 2007. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon av Finale.  Tastekommandoer er for Windows XP. Hvis du benytter OS X må du "oversette" disse. Vanligvis er [Alt] = [Option], [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk.

I denne leksjonen skal vi lage følgende note:

ferdig_note2

 

Ved å prøve ut de tingene som forklares i Finale men du leser vil du etter å ha jobbet igjennom leksjonen ha lært å:

  • bruke Setup Wizard til å lage tittel, overskrifter, taktart og toneart
  • skriver vi inn noter ved hjelp av Simple Entry. Det er flere måter å skrive inn noter på i Finale og i andre leksjoner gjennomgås andre metoder.
  • lage bindebuer
  • slette takter
  • spille av slik at du kan lytte til den noterte musikken
  • tilpasse layout
  • lagre
  • skrive ut noten