Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Leksjoner arrow Leadsheet i Finale
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leadsheet i Finale Skriv ut E-post
fredag 07. mars 2008
Artikkeloversikt
Leadsheet i Finale
Ny note
Notestaver
Taktart
Opptakt
View
Simple Entry
Trioler
Punktering og bindebue
Slette takter
Sangtekst
Plassering av sangtekst
Tekststørrelse
Besifring
Avstand mellom notestaver
Plassering av besifring
Antall takter pr. system
Taktnummer
Fermate
leadsheet_logo I denne leksjonen lærer du hvordan du lager en leadsheet. En leadsheet inneholder kun den informasjonen som er tilstrekkelig for å formidle en låt eller vise, vanligvis tittel, melodi, tekst og besifring. Den kan brukes som grunnlag for å innøve en låt eller den kan skrives ned av musikere for intern kommunikasjon. Leadsheets er den vanligste måten å notere populærmusikk på og den kan tjene som skisse for et partitur eller et større og mer presist arrangement. En leadsheet skiller seg fra et partitur ved at den kun er retningsgivende, den har bare status som en musikalsk huskelapp.

Hvis du vil vite mer om leadsheet finner du en kort beskrivelse av hva en leadsheet er og hva den kan inneholde her: Hva er en leadsheet?

Denne leksjonen er laget med Finale 2007. Funksjonalitet og utseende kan avvike hvis du benytter en annen versjon av Finale. Tastekommandoer er for Windows XP. Hvis du benytter OS X må du "oversette" disse. Vanligvis er [Alt] = [Option], [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Denne leksjonen forutsetter at du har gjennomgått leksjonen om Simple Entry.

Noter er først og fremst et hjelpemiddel, en huskelapp, for å formidle musikalske ideer. Noter er i seg selv relativt uviktig men, du verden så nyttig det er å beherske notasjon for på en best mulig måte å formidle musikk. En oversiktlig, tydelig og lettlest note vil gjøre jobben veldig mye enklere for de som skal lese noten. De vil få et positivt inntrykk av musikken allerede fra starten av noe som definitivt vil komme musikken, og kanskje også deg, til gode. God notasjon forenkler innstudering og formidling av musikk og gjør at du som arrangør og/eller komponist blir tatt på alvor. Gjør deg derfor selv den store tjenesten å jobbe konsentrert og målrettet med å beherske notasjon.

I denne leksjonen skal vi lage følgende leadsheet med melodi, tekst, besifring og overskrifter.

Nytt i denne leksjonen er:

  • opptakt
  • trioler
  • sangtekst
  • besifring
  • taktnummer ved hver notestav
  • justere antall takter pr. linje

Dette vil du få mye bruk for, så heng med!