Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Sequel arrow Tonekontroll i Sequel
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Tonekontroll i Sequel Skriv ut E-post
onsdag 25. februar 2009
Artikkeloversikt
Tonekontroll i Sequel
Korreksjon eller kreativt verktøy
Forberedelser
EQ i Sequel
Parametrisk EQ
Shelving
Bass - Lo
Diskant - Hi
Frekvensseparasjon
Deaktivere tonekontrollene
Presets
Litt lydteori
Frekvenser i praksis
Repetisjonsspørsmål
Repetisjonssvar
Litteratur
tonekontroll_logo.gif I denne leksjonen skal vi arbeide med tonekontrollene i Sequel. Tonekontrollene kalles også equalizere, og når man benytter tonekontrollene filtrerer man lyden. Tonekontroller, equalizere, filtre... kjært barn har mange navn.

Leksjonen forutsetter at har arbeidet med leksjonen Basisfunksjoner i Sequel. Leksjonen er laget med Sequel 2. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Tastesnarveier er for operativsystemet Windows. Hvis du benytter OS X må du "oversette" disse. Vanligvis er [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk.

Hva gjør så en tonekontroll? Vel, en vanlig volumkontroll demper eller forsterker hele signalet uten å påvirke klangkarakteren. Med andre ord, alle frekvenser heves eller dempes like mye. En tonekontroll forsterker eller demper deler av frekvensområdet. En diskantkontroll vil f.eks. forsterke eller dempe de høye frekvensenes volum, mens de øvrige frekvensene forblir uforandret.

Den vertikale aksen i bildet nedenfor viser demping eller forsterkning, og den horisontale aksen viser frekvens. Den røde streken har samme verdi, 0 (null) hele veien fra venstre til høyre, altså i hele frekvensområdet. Bildet viser altså en flat frekvensrespons. Hvis en tonekontroll har denne frekvensgangen skjer det ingen endring av klangkarakter når lyden går igjennom tonekontrollen.

 

I følgende bildet kan vi se at den røde linja har en høyere verdi til høyre i bildet enn til venstre. Den røde linja har altså en høyere verdi for de høye frekvensene enn for de lave frekvensene og bildet viser derfor en forsterkning av diskantfrekvensene. Hvis en tonekontroll har denne frekvensgangen vil det skje en endring av klangkarakter når lyden går igjennom tonekontrollen.