Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow MuseScore leksjoner arrow Leksjon: Basisfunksjoner i MuseScore
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leksjon: Basisfunksjoner i MuseScore Skriv ut E-post
søndag 02. oktober 2011
Artikkeloversikt
Leksjon: Basisfunksjoner i MuseScore
Starte MuseScore
Bli kjent med MuseScore
Nytt noteark
Skrive noter
Slette noter
Lagre
Fortegn
Avspilling
Kopiere takter
Endre tonehøyde
Slette takter
Linjeskift
Endre noteverdi
Skrive ut
Hurtigtaster
Oppstart av program
Språk
Repetisjonsspørsmål
Repetisjonssvar
I denne leksjonen gjennomgås noen av basisfunksjonene i MuseScore. Ved å arbeide med leksjonen lærer du hvordan du skriver inn noter, lager fortegn, endrer notenes tonehøyde og lengde, kopierer takter, hvordan du spiller av noten slik at du kan høre hva du har notert og mye mer. Etter å ha jobbet deg gjennom leksjonen vil du forhåpentligvis sitte igjen med følgende lille, søte sak:

 

Det er viktig å gjøre de tingene som beskrives i leksjonen. Å skrive noter med datamaskin er en praktisk ferdighet som krever praktisk øving. Gjør det derfor til en vane og prøve ut de momentene som beskrives i leksjonen i MuseScore mens du jobber med leksjonen. Det er kun ved å gjøre det som beskrives du lærer å bruke MuseScore, slik at du senere kan skrive noter uten å spørre deg selv om hvordan du skal få notert ideene dine.

Når du jobber med leksjonene har du bruk for å veksle mellom nettleseren (hvor leksjonen vises) og MuseScore. Det gjør du f.eks. ved å holde ned [Alt] tasten mens du trykker på [Tabulator] tasten.

 

Da kommer et vindu tilsyne hvor du kan veksle mellom de åpne vinduene ved å holde trykke gjentatte ganger på [Tabulator] tasten mens du holder ned [Alt] tasten. 

 

Du kan endre skriftstørrelsen i leksjonen ved å holde nede [Ctrl] tasten mens du ruller på hjulet på musa (dette fungerer i hvert fall i nettleserne Internet Explorer og Firefox på Windows).

 

Du kan også benytte de grønne + (pluss) og - (minus) knappene øverst til høyre på siden på musikkteknologi.no for å endre skriftstørrelsen.

 

Denne leksjonen er laget med MuseScore versjon 1.1. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Hurtigtaster er notert for operativsystemet Windows og noteres i klammer, slik [Shift] + [T], som betyr at du skal holde nede Shift-tasten mens du trykker på S-tasten. Hvis du benytter at annet operativsystem må du "oversette" disse. I operativsystemet Mac OS X er vanligvis [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Når det står at man skal klikke på et objekt med musa benyttes venstre musknapp. Hvis du skal benytte en av de andre knappene beskrives dette spesifikt i teksten.