Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow MuseScore leksjoner arrow Leksjon: Leadsheet i MuseScore
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leksjon: Leadsheet i MuseScore Skriv ut E-post
mandag 10. oktober 2011
Artikkeloversikt
Leksjon: Leadsheet i MuseScore
Overskrifter
Noteark fra mal
Endre overskifter
Melodi
Paletter
Sangtekst
Antall takter pr. linje
Besifring
Overskrifter
Noteark fra mal
Endre overskifter
Melodi
Paletter
Sangtekst
Antall takter pr. linje
Besifring
Avstand mellom notestaver
Notestil
Repetisjonsspørsmål
Repetisjonssvar
 En lead sheet inneholder kun det aller nødvendigste av informasjon for å formidle en låt. Den kan brukes som grunnlag for å innøve en låt, den kan skrives ned av musikere som intern kommunikasjon. Lead sheets er den vanligste måten å selge populærmusikk på noter, og den kan tjene som skisse for et partitur eller et større og mer presist arrangement. En lead sheet skiller seg fra et partitur ved at den kun er retningsgivende, den har bare status som en musikalsk huskelapp. MuseScore inneholder alle funksjoner og verktøy som trengs for å lage flotte lead sheets, og fremgangsmåten for å lage en er like enkel som med Finale, MuseScore eller andre notasjonsprogrammer. Noen ting kan likevel være vanskelige å finne ut av på egen hånd og denne leksjonen leder deg gjennom prosessen med å skape en lead sheet i MuseScore.

I denne leksjonen skal vi rett og slett lage følgene lille lead sheet.

Dette vil du få mye bruk for, så heng med! Du finner en kort beskrivelse av hva en lead sheet er og hva den kan inneholde her: Hva er en lead sheet?

Denne leksjonen er laget med MuseScore versjon 1.1. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Hurtigtaster er notert for operativsystemet Windows og noteres i klammer, slik [Shift] + [S], som betyr at du skal holde nede Shift-tasten mens du trykker på S-tasten. Hvis du benytter at annet operativsystem må du "oversette" disse. I operativsystemet Mac OS X er vanligvis [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Når det står at man skal klikke på et objekt med musa benyttes venstre musknapp. Hvis du skal benytte en av de andre knappene beskrives dette spesifikt i teksten. Det vil være enklere å jobbe med denne leksjonen om du på forhånd har jobbet med leksjonen om basisfunksjoner i MuseScore.