Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow MuseScore leksjoner arrow Leksjon: Flerstemt notasjon i MuseScore
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leksjon: Flerstemt notasjon i MuseScore Skriv ut E-post
tirsdag 18. oktober 2011
Artikkeloversikt
Leksjon: Flerstemt notasjon i MuseScore
Nytt noteark
Redigere overskrifter
Toneart
Flerstemt
Lime inn sangtekst
Flere vers med sangtekst
Blokktekst
logo.gif Med flerstemt notasjon kan du notere flerstemmige musikalske forløp på en og samme notestav, f.eks. slik man gjør i en piano- eller kornote. Flerstemt notasjon kalles også polyfon notasjon. Ordet "polyfon" kommer fra gresk og betyr flerklang, altså at flere toner klinger samtidig.

I denne leksjonen skal vi lage følgende kornote:

 

I de rette hender er MuseScore et strålende notasjonsverktøy som lager flerstemte noter, både til hverdags og fest! Selv om du ikke nødvendigvis skal jobbe med notasjon for kor, vil funksjonene som gjennomgås i denne leksjonen komme til nytt i andre sammenhenger, f.eks. når du skal notere for piano, gitar og flere blåseinstrumenter på samme notestav, eller hvis du jobber med mye sangtekst.

Denne leksjonen er laget med MuseScore versjon 1.1. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Hurtigtaster er notert for operativsystemet Windows og noteres i klammer, slik [Shift] + [S], som betyr at du skal holde nede Shift-tasten mens du trykker på S-tasten. Hvis du benytter at annet operativsystem må du "oversette" disse. I operativsystemet Mac OS X er vanligvis [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Når det står at man skal klikke på et objekt med musa benyttes venstre musknapp. Hvis du skal benytte en av de andre knappene beskrives dette spesifikt i teksten. Det vil være enklere å jobbe med denne leksjonen om du på forhånd har jobbet med leksjonen om basisfunksjoner i MuseScore.

Kornoten vi skal lage inneholder fire stemmer. Sopran, alt, tenor og bass. Sopran- og altstemmene noteres på en notestav og skilles fra hverandre ved at notehalsene for sopranstemmen peker opp mens notehalsene for altstemmen peker ned. På samme måte noteres herrestemmene (tenor og bass) på en notestav og skilles fra hverandre ved at notehalsene for tenorstemmen peker opp mens notehalsene for bassstemmen peker ned.