Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow MuseScore leksjoner arrow Leksjon: Slagverknotasjon i MuseScore
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leksjon: Slagverknotasjon i MuseScore Skriv ut E-post
onsdag 02. november 2011
Artikkeloversikt
Leksjon: Slagverknotasjon i MuseScore
Nytt noteark
Skrive med mus
Repetere
Crash cymbal
Fill
Repetisjonstegn
Redigere trommesett
Skrive med tastatur
En linje

 Tromm(en)isser er ikke som andre musikere og trenger derfor spesialtilpassede noter..... eller, det er vel ikke musikeren men instrumentene som påkaller en litt annen form for notasjon. I denne leksjonen lærer du hvordan du noterer ustemte slagverkinstrumenter, f.eks. trommesett. Ustemt betyr i denne sammenhengen at instrumentet, f.eks. crash-cymbalen, ikke har en bestemt tonehøyde. Stemte slagverkinstrumenter, f.eks. klokkespill og pauker noteres på samme måte som andre instrumenter og dekkes derfor av andre leksjoner, f. eks. Basisfunksjoner i MuseScore.

I denne leksjonen skal vi lage følgende fortryllende sak:

 

 

Denne leksjonen er så glimrende skrevet at du kun trenger å lese den høyt for deg selv for å mestre slagverknotasjonen i MuseScore. Ingen praktisk øving er nødvendig! Vel... så enkelt er det dessverre ikke. Bruk av digitale verktøy er en praktisk ferdighet som utvikles gjennom praktisk arbeid med påfølgende erfaringer. Derfor: Sett i gang å jobb! Høst erfaringer som blir til ferdigheter.

Denne leksjonen er laget med MuseScore versjon 1.1. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Hurtigtaster er notert for operativsystemet Windows og noteres i klammer, slik [Shift] + [S], som betyr at du skal holde nede Shift-tasten mens du trykker på S-tasten. Hvis du benytter at annet operativsystem må du "oversette" disse. I operativsystemet Mac OS X er vanligvis [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Når det står at man skal klikke på et objekt med musa benyttes venstre musknapp. Hvis du skal benytte en av de andre knappene beskrives dette spesifikt i teksten. Det vil være enklere å jobbe med denne leksjonen om du på forhånd har jobbet med leksjonen om basisfunksjoner i MuseScore.