Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Oppgave: Lydfil med akkompagnement Skriv ut E-post
torsdag 15. desember 2011

I denne oppgaven lager du en lydfil med akkompagnement som kan øves til. La oss ta utgangspunkt i følgende situasjon. Du kjenner en ung lovende klarinettist som gjerne vil spille Pavane av Faure. Du ønsker å et lage akkompagnement som den unge lovende kan spille til.

 1. Gå til http://musescore.com/ og søk etter "Pavane + Faure". Du kunne selvfølgelig også ha søkt etter denne som en midifil, slik som forklart i leksjonen om midifiler i MuseScore men, det er ofte mer redigeringsarbeid med midifiler enn med de notene vi finner på musescore.com
   
 2. Sannsynligvis finner du flere forskjellige arrangementer. Velg det du mener er det beste utgangspunktet for å omarbeide til et akkompagnement. Husk at du kan lytte til arrangementene ved å klikke på tittel og deretter på playknappen.
   
 3. Åpne noten i MuseScore.
   
 4. Sjekk om tempoet er passende.
   
 5. Klarinett er et Bb instrument og det blir derfor færrest fortegn hvis arrangementet går i Bb dur. Vurder om du bør transponere slik at det blir enklere å spille for solisten (Velg taktene som skal transponeres, og velg Noter - Transponer). Samtidig må da passe på at melodien ligger i et passende leie for klarinett. Klarinetten har et normalt register fra lille E til firestrøken C men, en nybegynner klarer neppe å spille i ytterkantene av registeret.
   
 6. Hvis akkompagnementet ikke inneholder et forspill kan det være greit å legge til en takt med opptelling (f.eks. fire fjerdedeler med kantslag på skarptromme), slik at det er mulig å starte å spille samtidig med akkompagnementet. For å legge til en takt før første takt velger du første takt og trykker på [Insert] tasten, eller velger Sett inn - Takter - Sett inn takt

 7. Demp soloisten, slik at lydfila kun inneholder de akkompagnerende instrumentene
   
 8. Juster romklangen
   
 9. Lag lydfil
   
 10. Konverter lydfila til MP3 format
   
 11. Velg Lagre som... velg filtype: PDF-fil (.pdf) og klikk på Lagre slik at du får et pdfdokument med noten
   
 12. Send lydfil og pdfdokument som e-post vedlegg til den unge lovende.

 

 
Basisfunksjoner i Sequel
basisfunksjoner_logo.gif I denne leksjonen lærer du å bruke noen av de meste benyttede funksjonene i Sequel. Etter å ha jobbet med leksjonen skal du kunne å:
Les mer...