Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow MuseScore leksjoner arrow Leksjon: Enkeltstemmer i MuseScore
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leksjon: Enkeltstemmer i MuseScore Skriv ut E-post
onsdag 01. februar 2012
Artikkeloversikt
Leksjon: Enkeltstemmer i MuseScore
Forberedelser
Opprette enkeltstemmer
Multipause
Takter pr. linje
Nøkler, taktart og fortegn
Avstand mellom systemer

logo.gif Når man lager et arrangement er det vanlig å lage partitur og enkeltstemmer. Et partitur er en note som viser alle instrumentene i orkesteret. Hvert instrument eller hver stemme noteres på en notestav  og vi får flere parallelle notestaver som spilles samtidig av de forskjellige instrumentene. Partituret benyttes av orkesterlederen, produsenten eller andre som trenger oversikt over hele det musikalske forløpet.

 

En enkeltstemme benyttes av musikerne i orkesteret

I denne leksjonen lærer du hvordan du oppretter og formaterer enkeltstemmer. Mange av funksjonene vil også være nyttig når du skal formatere et partitur.

Når du jobber med MuseScore er det mest effektivt å bruke følgende framgangsmåte:

  1. Gjør arrangementet helt ferdig. Dvs. at noter, artikulasjoner, dynamikktegn, styrkeendringstegn, besifring, sangtekst og annet er ferdig notert.
  2. Opprett enkeltstemmer
  3. Jobb med layout og formatering av partitur og enkeltstemmer.

Med andre ord, vent med formatering til arrangementet er helt  ferdig.

 

Denne leksjonen er laget med MuseScore versjon 1.1. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Hurtigtaster er notert for operativsystemet Windows og noteres i klammer, slik [Shift] + [S], som betyr at du skal holde nede Shift-tasten mens du trykker på S-tasten. Hvis du benytter at annet operativsystem må du "oversette" disse. I operativsystemet Mac OS X er vanligvis [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Hvis du benytter en applemaskin uten Delete-tast kan du bruke [Fn] + [Bacspace] for når det står at du skal trykke på [Delete].

Når det står at man skal klikke på et objekt med musa benyttes venstre musknapp. Hvis du skal benytte en av de andre knappene beskrives dette spesifikt i teksten. Det vil være enklere å jobbe med denne leksjonen om du på forhånd har lest om hvordan du bruker leksjonene og jobbet med leksjonen om basisfunksjoner i MuseScore.