Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow MuseScore leksjoner arrow Leksjon: Layout og partitur i MuseScore
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Leksjon: Layout og partitur i MuseScore Skriv ut E-post
onsdag 01. februar 2012
Artikkeloversikt
Leksjon: Layout og partitur i MuseScore
Forberedelser
Instrumentgrupper
Skjul tomme notestaver
Format og skalering
Linjeskift
Taktnummerering
Sidenummer
Fyll side
Avstanden mellom systemer og notestaver
Avstand til overskrift

logo.gif I denne leksjonen ser vi nærmere på hvordan man jobber med layout og formatering i MuseScore. Når vi formaterer notene ønsker vi å gjøre det så enkelt som mulig å lese dem, dvs. at det er enkelt å oppfatte informasjonen som du ønsker å kommunisere ved hjelp av notene. Hver enkeltstemme og hvert enkelt partitur har sine utfordringer, og må derfor behandles individuelt. Men, de funksjonene vi gjennomgår i denne leksjonen vil være nyttig i mange sammenhenger, selv om du ikke nødvendigvis bruker samme tilnæring og metode eller gjør det på ekstakt samme måte og i samme rekkefølge når du formaterer dine noter.

Etter å ha jobbet deg gjennom leksjonen sitter du forhåpentligvis igjen med følgende partitur.

 

Når du jobber med MuseScore er det mest effektivt å bruke følgende framgangsmåte:

  1. Gjør arrangementet helt ferdig. Dvs. at noter, artikulasjoner, dynamikktegn, styrkeendringstegn, besifring, sangtekst og annet noteres.
  2. Oppretter enkeltstemmer, hvis du skal det.
  3. Jobb med layout og formatering av partitur og enkeltstemmer.

Med andre ord, vent med formatering til arrangementet er ferdig.

 

Denne leksjonen er laget med MuseScore versjon 1.1. Funksjonalitet og utseende kan avvike noe hvis du benytter en annen versjon. Hurtigtaster er notert for operativsystemet Windows og noteres i klammer, slik [Shift] + [S], som betyr at du skal holde nede Shift-tasten mens du trykker på S-tasten. Hvis du benytter at annet operativsystem må du "oversette" disse. I operativsystemet Mac OS X er vanligvis [Alt] = [Option] (eller den 2.tasten fra venstre på nederste rad), [Ctrl] = [Command] og høyreklikke er [Ctrl] + klikk. Hvis du benytter en applemaskin uten Delete-tast kan du bruke [Fn] + [Bacspace] for når det står at du skal trykke på [Delete].

Når det står at man skal klikke på et objekt med musa benyttes venstre musknapp. Hvis du skal benytte en av de andre knappene beskrives dette spesifikt i teksten. Det vil være enklere å jobbe med denne leksjonen om du på forhånd har lest om hvordan du bruker leksjonene og jobbet med leksjonen om basisfunksjoner i MuseScore.