Skip to content

musikkteknologi.no

Increase font size  Decrease font size  Default font size 
Du er her:    Forside arrow Artikler arrow Midifiler
EnglishFrenchGermanNorwegianPolishRussianSpanish

Online

Ingen
Midifiler Skriv ut E-post
søndag 10. september 2006
Artikkeloversikt
Midifiler
MIDI data
MIDI filer på internet
Litteratur

 En midifil er en samling mididata som er lagret i et standardisert format. MIDI dataene kan f.eks. utgjøre et musikkstykke. Mididata som er lagret i dette formatet kan spilles av og/eller redigeres i en sequencer som kan lese midifil formatet. Ved hjelp av midifil formatet er det mulig å utveksle musikk lagret som MIDI data mellom forskjellige sequencere. En midifil laget med sequencerprogrammet Cubase kan f.eks. spilles av med sequenceren i keyboardet Korg Trinity og omvendt.


Mange av dagens mobiltelefoner benytter en variant av midifil formatet for å utveksle ringetoner og man kan ved hjelp av mobiltelefonenes tilhørende programvare ofte importere standard midifiler for å benytte disse som ringetoner. Mididata er digitalisert spilleinformasjon, ikke lyd. Lyden skapes ved at MIDI dataene sendes til et instrument som genererer lyd.

Nedenfor finner du 2 lytteeksempler. Det første eksemplet er et utsnitt av originalmusikken og det andre er musikken gjengitt som midifil (bruk play, pause og stop knappene for å spille av eksemplene).

 

 

Som du sikkert legger merke til klinger de to eksemplene forskjellig. Midifila kan ikke gjenskape lydbildet da mididata er digitalisert spilleinformasjon, ikke lyd. Den gjenskaper musikkens forskjellige gester men de utføres med andre klanger og lyder. På en måte kan man si at en midifil er en stilisert utgave av musikken og at musikkens klangkarakter avhenger av instrumentet som produserer lyden.

En MIDI fil er:
 

Mididata lagret i et standardisert format som gjør det mulig å utveksle mididata mellom sequencereHva brukes en midifil til?
En midifil er sjeldent egnet til lytting. Da er det som oftest bedre å lytte til originalen. Men en midifil kan være et fint hjelpemiddel for en arrangører for videre bearbeiding. I en MIDI fil finner man en transkripsjon av musikkens forskjellige elementer og dette kan arrangøren nyttiggjøre seg. Hvis midifila er av god kvalitet, dvs. at transkripsjonen stemmer overens med det originale materialet, slipper jo arrangøren selv å transkribere.

Midifiler kan også benyttes som akkompagnement. Når midifila er åpnet i en sequencer kan man transponere, kutte ut enkelte elementer etc. Dette gjør at man forholdsvis enkelt med utgangspunkt i en midifil kan stable et akkompagnement på beina.